A haj növekedési ciklusa

A haj növekedési ciklusa

2909
0
SHARE

A haj növekedési ciklusát, természetes cserélődési folyamatát – akárcsak a szervezet más szöveteit – számos tényező befolyásolhatja. Életkora, szervezete, hormonális helyzete, keringési rendszere, egészségi állapota, a stressz, a táplálkozása, általános egészségi állapota mind-mind hatással vannak rá.

Nem ismert még a hajnövekedést befolyásoló valamennyi tényező, ezért a hajhullás és kopaszodás problémájára nehéz tökéletes megoldást találni.

A növekedési (anagén) fázisban lévő hajszál évente mintegy 15 cm-t nő. A férfiaknak vágás nélkül 40-50, a nők 70-80cm-es hajuk is nőhet. Ennél hosszabb viszont nem, hiszen egy ekkora hajszál gyorsan kihullik, és a következő elölről kezdi a növekedés.
Az élő hajállomány mintegy 80-90 százaléka állandó növésben van. A gyakoribb hajvágással nem lehet meggyorsítani a folyamatot, mert csak az élettelen hajszálrészből távolítunk el egy darabot. Gyorsabb viszont a növekedés nyáron, amikor magasabb a hőmérséklet, mert a hajhagymát ellátó, tápláló kis ér vérátáramlása nagyobb lesz. A hajszálak nem növekednek egyenletesen: minden hajhagyma a három növekedési fázis valamelyikében van.

A hosszú évek (2-6) elmúltával, 2-4 hetes átmeneti (katagén) fázis után, haja 10-20 százaléka a nyugalmi (telogén) fázisban még 3-4 hónapot időz fején, majd kihullik, hogy helyet adjon az új hajszálnak. Ez a haj növekedési ciklusának vége.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY