Trichoptilosis

A hajvégek kettéhasadásának szakmai megnevezése. Fizikai és kémiai károsodások eredményeként jöhet létre. A száraz hajvégek sokkal fogékonyabbak a külső sérülésekre, és olajjal vagy balzsammal szükséges kezelni őket. Különféle készítmények állnak rendelkezésre, melyek lezárják a kettéhasadt hajvégeket, bár gyakorlatilag le kellene őket vágni.

Trichorrexis Nodosa

A haj rendellenességei: Trichorrexis Nodosa/Csomós duzzanat a hajszálon A haj száraz, törékeny állapota, mely magában foglalja a hajszál csomós, "göröngyös" megduzzadását. A haj durva tapintású, és töredezhet is. Vegyi anyagok és fizikai sérülések okozhatják ezt az állapotot, pl. a dauercsavaró gumiszalagja. A kezeléshez szükséges termékeknek tartalmaznia kell újjáépítő termékeket és balzsamokat is, és ahol lehetséges, a hajat le kell vágni.

Moniletrix

A haj rendellenességei: Monilethrix/Gyöngyfűzérszerű haj
A haj olyan ritka állapota, amikor a hajszálak "gyöngyfűzérszerűnek" látszanak. Ezt a szőrtüsző elégtelen keratintermelése okozza. Az ilyen hajat nagyon kíméletesen kell kezelni, a fejbőrápoló folyadékok és újjáépítő termékek jótékony hatásúak lehetnek. Kétség esetén irányítsa a vendéget haj-, vagy bőrgyógyászhoz.

Fragilitis Crinium

A haj rendellenességei: Fragilitis Crinium /Törékeny haj

Törékeny haj. Hajtöredezést, hajvégek szálkásodását okozhatja, kiváltó okai lehetnek fizikai vagy kémiai sérülések. A leghatásosabb, ha a töredezés vagy szálkásodás felett levágjuk a hajat. A balzsamok is javíthatnak a haj állapotán és tápanyaggal látják el.

Canities (vagy ősz haj)

Gyakran az idős kor jele, és nem egyértelműen a hajkárosodások kategóriába tartozik. Pigmentvesztés okozza, és általában hajfestéssel "kezelik" a "problémát". Speciális termékek állnak rendelkezésre az ősz haj ápolására és kezelésére.