péntek, június 21, 2024
Hajhullás formái „körkörös”

Hajhullás formái „körkörös”

3330
0
SHARE

Körkörös hajhullás gyerekeknél

Lehetséges okok
A körkörös hajhullás legtöbbször hirtelen, éles körvonallal fellépő, kör alakú hajhullás. Gyakran gyors lefolyású a kialakulása és több formában fordulhat elő. Gyerekeknél leggyakrabban a fejbőrön lép fel az ú.n. alopecia areata circumscripta, de előfordulhat a szemöldök-, szempilla-, vagy egyéb testtájon is.

Alopecia areata totalis -ról beszélünk, ha az összes haj kihullik.

Az Alopecia areata universalis esetében a test többi részéről is kihullik a szőrzet.

A korábban ritkán és a legnehezebben kezelhető Ophiasis típus a haj tarkótáji kihullását jelenti, mely szalag-szerűen, hátul a fülekig húzódik.
A hajvesztés mellett gyakran zavarok léphetnek fel a köröm növekedésében. Fiatal fiúk és lányok gyakran érintettek. A hajvesztés klinikailag észrevehetetlen, gyulladásos tünetekkel lép fel, enyhe ödémás duzzanatokkal a hajas fejbőr szélén. 10-20 %-ban atopikus Diathese, vagy a pajzsmirigy autoimmun-betegsége (1-2%) kapcsolódik hozzá. Az atopikus Diathese a bőr és a nyálkahártya egyes allergiáinak – pl. pollenallergia – kialakulására való örökölhető hajlamot is kifejezheti. Az ehhez kapcsolódó, ú.n. atopikus megbetegedésekhez tartoznak, pl. a neurodermitis, a szénanátha és az allergiás asztma.
Az alopécia areata pontos okozója ma még ismeretlen és intenzív kutatások tárgya. Feltételezhetően egyfajta autoimmun-betegségről van szó: az immunrendszer saját testszövetei védekeznek, jelen esetben a haj follikuláris egységei. Ezt támasztja alá többek között a körkörös hajhullással gyakran együtt fellépő autoimmun-betegségek jelenléte. A genetikai faktorok hatására azok a megfigyelések utalnak, amelyek a családtagoknál fellépő körkörös hajhullás gyakoriságát vizsgálják. Ezen túlmenően még sok, klinikai megfigyelésre alapozott feltételezés létezik a körkörös hajhullás okozóiról, de ezek még tudományos adatokkal nem megalapozottak.
A körkörös hajhullás lefolyása nem tudható előre egyes esetekre bontva. Sok esetben spontán gyógyulás (30-40%), és a haj újranövekedése történik. Ez a folyamat legtöbbször hat hónapon belül lép fel, de gyakran visszaesés követi. A következő kedvezőtlen kritériumokat mutatták ki: pubertáskorba lépés, több mint egy éve fennálló állapot, ha a családban már előfordult ilyen betegség, atopikus Diathese, körömelváltozások, autoimmun-betegségek, Ophiasis-típusú hajhullás.
A páciensekre nehezedő lelki eredetű nyomás is különböző erősséggel befolyásolja a körkörös hajhullás kialakulását. Különösen érintettek a gyerekek az iskolás kor elérkeztével, főleg, ha társaik piszkálják őket. A szülők is gyakran szenvednek a gyermekeik betegségétől, aggódnak, hogy valamit rosszul tettek, és lelkiismeret-furdalást éreznek amiatt, hogy nem találnak kielégítő gyógymódot gyermekük gyógyulása érdekében. Ezért keressenek fel szakembert az elváltozás észlelésénél mihamarabb, mert a mai tudományban már fejlesztettek ki olyan készítményeket, amik serkentik a hajhagyma működését, így hamarabb nő ki a haj amitől esztétikailag legalább jobban érzik magukat.

A körkörös hajhullás gyerekeknél 3 és 12 éves kor között lép fel. Mielőtt elkezdődne a speciális kezelés, mindenképp meg kell bizonyosodni a körkörös hajhullás diagnózisában. Más betegségek, mint pl. a fejbőr gombás megbetegedése, de tudatos, vagy öntudatlan hajtépés, vagy a haj kivágása is előfordulhat, ami könnyen összetéveszthető a körkörös hajhullással. Az utóbbi esetben idegi feszültség állhat a háttérben, amelyet intenzív beszélgetéssel elő lehet hozni a gyerekekből.
A megfelelő kezelés kiválasztásához fontos figyelembe venni a gyermek korát, hogy mennyi ideje és milyen tünetekkel tart a betegség, éppúgy, ahogy a lehetséges előfordulásait a fentebb megnevezett betegségeknek. Ezen kívül vizsgálni kell, hogy a gyermek milyen szociális környezetben él, milyen a család gyermekhez való hozzáállása, valamint az iskolai, vagy óvodai beilleszkedést. Általában elmondható, hogy erőteljes eredmény eléréséhez – ha kisebb területen fordul elő a körkörös hajhullás – elegendő a pubertás kezdete után elkezdeni a terápiát. Ha hirtelen fellépő, súlyosabb – közel egy éve fennálló, nagy területen elhelyezkedő – hajvesztésről van szó, természetesen elkerülhetetlen a kezelés.
Akut, tehát rövid idő alatt előrehaladottá váló esetekben először gyulladásos gócokat kell keresni a szervezetben, ami nem mint kiváltó ok, de mint lehetséges faktor szóba jöhet. Ha pl. mandula-, vagy orrmelléküreg-gyulladása van a gyermeknek, kezelni kell mindenképp, még ha nem is vezet a haj újranövekedéséhez. A körkörös hajhullás nem ritka diagnózis gyermekkorban. A betegség aktivitásától függően az akut fázisban 4-6 héten át a beteg hajas fejbőrt kortizon-tartalmú krémmel, vagy oldattal szokták kezelni.
Általános kezelésként 3-6 hónapos, nagy dózisú cink-kúrát (200 mg/nap), vagy vashiány esetén vastartalmú gyümölcsök, készítmények fogyasztását szokták alkalmazni.
A körkörös hajhullás körkörös hajhullás esetén legelőször a bőrgyógyász érintett. A további lépésként a bőrgyógyászati klinikák kezelései válhatnak szükségessé. Fontos és ésszerű a gyermekorvossal való együttműködés, mert a kis pácienst ő ismeri a legjobban és pl. góckereséskor bekapcsolódhat a vizsgálatokba, majd a kezelésbe.
A szociális helyzettel és a páciens érzékenységével összefüggésben pszichológiai tanácsadást is érdemes igénybe venni.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY