péntek, június 21, 2024
Zsíros fejbőr

Zsíros fejbőr

3825
0
SHARE
 1. genetikai eredetűek,
 2. okozhatja hajlam,
 3. ösztrogén – tesztoszteron hormon ingadozása,
 4. krónikus stressz,
 5. rossz táplálkozás,
 6. felszívódási problémák,
 7. valamint gyógyszerek hatásai (pl. fogamzásgátló),
 8. tisztálkodás elhanyagolása.

Kezelésében nagy segítséget jelenthet az életmód változtatás. Az egészséges táplálkozás, elegendő pihenés, sport, elősegítheti a szervezet egyensúlyának helyreállását.

Amennyiben a zsíros fejbőr illetve zsíros haj genetikai vagy hormonális okokhoz vezethető vissza, feltétlenül keress meg egy szakembert, aki segít a megfelelő módszert kiválasztanod. Mivel,  genetikailag adott, hogy mennyi faggyút termelnek a faggyúmirigyek, és bizonyos hormonok, elsősorban a tesztoszteron, serkentik a faggyútermelődést.
Ha hajlam áll a tünetek hátterében, akkor valószínűleg a bőröd máshol is zsíros, fénylik, pattanásos, esetleg kellemetlen szagú a fejbőröd.

Viszont, ha a krónikus stressz a zsíros fejbőr illetve zsíros haj oka, azt közvetlen ráhatással, nyugtatással lehet kezelni. Ebben az esetben fontos tudni, hogy ezt a típusú zsírosodást a folyamatosan fennálló, állandósult stressz váltja ki, a szív és az erek túlműködése, azaz folyamatos készenléti állapotban vannak. Ezt a vegetatív idegrendszered közvetíti, ami a faggyúmirigyeket is egyfajta túlműködésre készteti.

A zsíros fejbőr gyakran viszket. Tudod miért?

Lehetséges, hogy a viszketés a Pityrosporum ovale nevű gomba jelenlétére utal, mely a zsíros fejbőrön különösen jól érzi magát. Bár ez a gomba gyakran megtalálható a fejbőrön, csak erős faggyútermelődés esetén szaporodik el.
A túlzott mértékű faggyú elősegítheti a fejbőr pH értékének megváltozását, ezáltal pedig hozzájárulhat a különböző kórokozók elszaporodásához. A zsíros haj fokozottabban piszkolódik, mert a levegőben lévő port és egyéb szennyeződéseket magához vonzza. A folyamat eredményeként kialakult zsíros, korpás réteg megakadályozhatja a hajhagymák oxigén és tápanyag felvételét, ami hajhullást is eredményezhet.

Keress fel egy szakembert, hogy segítsen beazonosítani betegséged okát.

Mi történik egy hajvizsgálaton?
Első kérdés ebben az esetben, hogy milyen gyakran mosol hajat. A normál hajmosási ciklus a heti 1 alkalom, a fővárosban heti maximum 2 alkalom. Igaz a hajmosás gyakoriságát nagymértékben befolyásolhatja a foglalkozásod. Ha pl. szakács vagy, vagy párás, gőzös közegben, vagy építkezésen dolgozol, akkor valóban érezheted, hogy hamar csapzott, piszkos lesz a hajad. Erre is van megoldás, mivel olyan sampont kell alkalmaznod, ami a Te hajadnak a legmegfelelőbb.

Amennyiben a munkakörülményed nem indokolja a gyakori hajmosást, és mégis 1-2 naponta érzed szükségét a hajmosásnak, akkor valószínűleg a zsírosodás panaszod indokolt. A zsíros fejbőrtől a haj csapzottá, összeesetté válik.
A zsíros fejbőr illetve zsíros haj minden esetben a hajszálak vízhiányos állapotához vezet. Gyakori, hogy arról panaszkodnak, hogy a hajtő zsíros, a hajszálak pedig szárazak, seprűszerűek.

Különböző kérdésekre válaszoltál, akkor jöhet a mikrokamerás hajvizsgálat.
A kamerán fényes, csillogó fejbőrt látsz, kitágult tüszőkkel. Ha a hajszál a tüsző egyik oldalának van dőlve, akkor biztos, hogy tágulatról van szó.

A zsírosodás lehet önálló betegség, vagy valamelyik más fejbőr betegséghez kapcsolódó tünet. Ennek eldöntésére a hajhagymák vizsgálata is szükséges.

A hajhagyma vizsgálatánál előforduló lehetőségek a zsíros fejbőrnél

 1. Sebaceas hajhagyma (ennek stressz vagy hormonális okai lehetnek),
 2. Seborrheas hajhagyma.

Amennyiben nem zsíros fejbőrről beszélünk

 1. száraz sebacea (ennek sokszor genetikai okai lehetnek),
 2. száraz seborrhea (zsíranyagcsere lehet a háttérben).

Valamint ne felejtsük el talán a legkomolyabb betegséget a seborrheas dermatitis –t, (zsíros fejbőrgyulladás)
Ez nem egy fertőző betegség. Panaszaid a következők lehetnek:

 • zsíros fejbőr,
 • vörös, gyulladt kiütésekkel társul,
 • a fejbőröd hámlik,
 • seborheas a hajhagymád,
 • sárgás fehér megvastagodást érzel, esetleg az arc kontúrján, fül mögött, homlokon vagy tarkón,

akkor szinte biztos, hogy ez a problémád van.
Sürgősen keress fel szakembert!
Nem szeretnélek megijeszteni, de itt a gyulladás miatt, nagy az esély, hogy akár egy hajhullás is társul.

Otthoni kezelés?!

 1. Mint írtam élet mód váltás. Figyelj oda, az egészséges táplálkozásra, elegendő pihenésre, sportra, ami elősegíti a szervezeted egyensúlyának helyreállását.
 2. B-vitaminok, erősítik és táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést,és aktiválják az anyagcsere folyamatait. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fejbőröd. Sok B-vitamin van az élesztőben, halban, tojássárgájában, dióban, mogyoróban, hüvelyes termékek és a búzacsírába.
 3. Pótolhatod táplálék-kiegészítőkkel is.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY