péntek, június 21, 2024
Pikkelysömör (Psoriasis)

Pikkelysömör (Psoriasis)

4739
0
SHARE

A pikkelysömör , orvosi nyelven psoriasis a bőrt, körmöket, nagyon ritkán nyálkahártyát érintő bőrbetegség. Krónikus, hosszantartó, kiújulásra hajlamos. A psoriazisos bőr kiszáradt felületén lemezekkel hámló, ívelt szélű, a bőrfelszínből enyhén kiemelkedő foltok keletkeznek, melyek többnyire egy-egy jellegzetes területen – fejbőr, testhajlatok könyök, térd, körmök – jelennek meg.

A pikkelysömör kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, úgynevezett provokáló faktorok játszanak szerepet.

A genetikus hajlam önmagában nem elégséges a psoriasis megjelenéséhez. Ahhoz, hogy pikkelysömör  kialakuljon, a veleszületett hajlamot megjelenítő, külső környezeti, provokáló faktorok hatása is szükséges. A „külső” hatás lehet belső betegség is. Pikkelysömöre csak annak lehet, aki a betegségre való hajlammal születik. A psoriazisos bőrtünetek akkor alakulnak ki, ha hajlam és provokáló faktorok együttes hatása eléri azt a küszöbértéket, melynél a betegség már megjelenhet. A psoriazisnak nagyon sokféle formája van. A veleszületett hajlam és provokáló faktorok együttesen alakítja ki a psoriasis jellegzetes képét.

A pikkelysömör az egyik leggyakoribb bőrbetegség. Előfordulása a világ különböző tájain eltérő: Európában ill. a mérsékelt égövi területeken a leggyakoribb (hazánkban az előfordulása 1,5-2 %), míg a sarkkörök ill. az Egyenlítő felé haladva a gyakorisága csökken. Keleten igen ritka.

Öröklődő betegség: ha az egyik szülő beteg, a gyermekben 25 %-os valószínűséggel alakul ki pikkelysömör; mindkét szülő érintettsége esetén az utód 60-70 %-ban lesz psoriasisos. Újabban feltételezik, hogy minden ember hordoz magában erre hajlamosító géneket. Még szélsőségesebb állásfoglalás szerint az emberek két csoportra oszthatók: akinek van pikkelysömöre és akinek lesz pikkelysömöre.

  1. Mi a pikkelysömör?

 A pikkelysömör idült gyulladásos bőrbetegség. Lényege a hám kóros elszarusodása: a hámsejtek ötször gyorsabb ütemben szaporodnak és érnek, mint egészségesekben. A psoriasis pontos eredete nem ismert: valószínűleg immunológiai tényezők állnak a háttérben, vagyis a szervezet természetes védelmi rendszerének működésében következik be változás. A betegség lefolyása hullámzó: a heveny fellángolások között az állapot stagnál.

  1. Tünetek

Az emberek egy része csupán hordozza magában a pikkelysömört okozó hibás gént, de klinikailag tünetmentes. Másoknál megjelennek bizonyos bőrtünetek, de a kiütések nem jellegzetesek. A harmadik csoportba azokat a betegeket sorolják, akiknél többnyire már fiatal korban felismerhetők a psoriasis – igen változatos – tünetei.

A jellegzetes kiütések 2-3 mm átmérőjűek, a szélek felé fokozatosan növekednek, összefolynak. Elhelyezkedhetnek testszerte vagy tenyérnyi, élesszélű plakkok formájában, elsősorban a nyomásnak, dörzsölésnek kitett testrészeken (könyök, térd, hajas fejbőr, alkar, lábszár feszítő felszíne). Tapasztalat szerint minél kisebb az ilyen plakk, annál súlyosabb a betegség ill. annál fiatalabb korban kezdődik. A plakkok területén a bőr erősen megvastagodik, felszínén ezüstösen csillogó, gyertyacsepphez hasonló, lemezesen hámló pikkelyek jelennek meg, amelyek óvatosan lehúzhatók. Az alattuk levő bőrfelület száraz és amennyiben körömmel megkaparjuk, apró, pontszerű vérzések láthatók. Az elváltozás általában nem okoz szubjektív panaszt, bár néha viszkethet.

Köbner-jelenség

Az ún. Köbner-jelenség azt jelenti, hogy különféle – külső és belső – ingerekre a beteg bőre azonos reakcióval válaszol. Az ingerhatás után átlagosan 10-14 nappal a behatás helyén megjelennek a típusos kiütések. Melyek ezek az ingerek?

Leggyakrabban a nyomásnak kitett helyeken (könyökön, térden, fenéktájon) és a hajas fejbőrön jelennek meg leggyakrabban a bőrelváltozások, de a fejbőrön is jellegzetes. A külső ingerek közé sorolhatók a bőrrel érintkező, azt irritáló vegyi anyagok.

A belső ingerek lehetnek fertőző betegségek (pl. mandulagyulladás, hörghurut), bizonyos gyógyszerek szedése (különösen a béta-blockolók csoportjába tartozó szívgyógyszerek, valamint a pszichiátriában használt lítium), cukorbetegség, májbetegség, alkoholfogyasztás, de a terhesség, diéta és a stressz és a daganatos megbetegedések is okozhatnak állapotromlást. Megfigyelések szerint a hízással párhuzamosan súlyosbodnak a tünetek.

A körmök a betegek 50-60 %-ában érintettek.

A pikkelysömörhöz az esetek 6-10 %-ában ízületi gyulladás is társul.

A pikkelysömör kezelhető helyileg alkalmazott készítményekkel és szájon át szedett gyógyszerekkel is. Optimális esetben a beteg tünetmentessé tehető, de a betegség nem gyógyítható.

  1. Kezelés

Helyi kezelés

A szalicilsavat vagy karbamidot megfelelő töménységben tartalmazó szerek, ill. bizonyos gyógyfürdők oldják a felületi szaruréteget. Helyi kezelésre alkalmasak a kóros sejtszaporodást gátló (citosztatikus hatású) szerek, a kátrányt ill. a mellékvesekéreg-hormont (szteroidot) tartalmazó készítmények, valamint az újabban kifejlesztett trichológiai termékek.

Általános kezelés

A kátrányszármazékok és a szteroidok, valamint a citosztatikumok mellett adhatók A-vitamin-származékok is. A gyógyszereket a beteg sokszor hónapokon át szedi, mellettük rendszeres vérvételre, laboratóriumi ellenőrzésre van szükség.

 

Régi megfigyelés, hogy a pikkelysömör nyáron javul. Ez egyrészt a bőrt közvetlenül érő melegnek, másrészt magának a napfénynek, az ultraibolya sugárzásnak is köszönhető. Különösen jól érvényesül ez a hatás kénes vagy magas sótartalmú fürdőkkel (tengerpart!) együtt. Izraelben a Holt-tengernél számos kezelőcentrum létesült. Hazánkban Harkányfürdő, a Mezőkövesd melletti Zsórifürdő és Hajdúszoboszló gyógyvizei ajánlottak. A gyógyszeres kezelést érdemes úgy időzíteni, hogy nyár elejére már ne okozzon a betegnek esztétikai problémát a betegség és bátran, megforduljon a nyilvános strandokon is.

Psoriasis esetén minden apró betegséget – még a fogfájást, torokfájást, felfázást, epepanaszokat is – komolyan kell venni és minél előbb kezelni, mert a belső gócok a folyamat szóródásához vezethetnek. A terhesség hatása egyénenként változó: ronthatja és javíthatja is a betegek állapotát, ezért nem ellenjavallt. Az alkoholfogyasztást mellőzni kell és túlsúly esetén a fogyás is jelentős javulást, eredményez.

Amennyiben valamely gyermeknél – a családi halmozódás miatt – nagy valószínűséggel előbb-utóbb pikkelysömör alakul ki, igyekezzünk távol tartani tőle a provokáló (külső és belső) tényezőket.

IRODALOM

Arnold Csaba Dr.: Családorvoslás a gyakorlatban (Tényeken Alapuló Tankönyvek, Melania Kiadó, 2002.) – Timmer Margit Dr.: Dermatológia

Molnár László Dr.: Bőrgyógyászat (Háziorvosi tankönyvek, Springer Hungarica Kiadó, Budapest 1997.)

Molnár László Dr.: Bőrgyógyászat a családi orvoslásban (jegyzet, Sandoz Pharma Services)

Rácz István Dr., Török Ibolya Dr., Horváth Attila Dr.: Gyakorlati bőrgyógyászat (Egyetemi tankönyv, Medicina Kiadó, Budapest 1990.)

Érdekességek

Áramütés a pikkelysömörre.

Százezrek életét keseríti meg egy krónikus, nehezen gyógyítható, állandóan visszatérő bőrbaj, a psoriasis. E betegségben a hámsejtek a normálisnál tízszer gyorsabban osztódnak, és ennek következtében a fokozottan termelődő bőrsejtek pikkelyszerű száraz kis lemezecskék formájában folyamatosan leválnak – innen a betegség magyar elnevezése: pikkelysömör. A felgyorsult anyagcsere-folyamat, sejtosztódás miatt nagy a felülfertőződés veszélye, ezért a psoriasisos bőre gyakran begyullad és viszket.

A betegség ellen számos helyi és szájon át szedhető gyulladáscsökkentő szert, különböző gyógyfürdőket és pakolásokat, még fényterápiát is ajánlanak. Különösen figyelemre méltóak Hermann Dertinger biofizikus kísérletei, aki Karlsruhéban fejlesztette ki új gyógyeljárását. A Geo magazinban számoltak be arról, hogy a tudósnak alacsony erősségű váltóárammal sikerült gyógyítani a pikkelysömör egyik legkellemetlenebb, egyben legnehezebben befolyásolható formáját, a kézfej bőrét érintő psoriasis palmarist.

Gyengeárammal a pikkelysömörre

A gyengeáram sejtekre kifejtett hatása egyébként közismert. Tudományosan bizonyított, hogy az elektromosság ingerli a sejtfalban lévő receptorokat, melyek olyan üzenetet közvetítenek a sejtek belsejébe, amely befolyásolja fontos vegyületek, így a cAMP rövidítésű anyagtermelődését. Márpedig a cAMP koncentrációja fordított összefüggést mutat a sejtek osztódási aktivitásával.

A kutatóknak a váltóárammal sikerült növelniük a cAMP mennyiségét – s ezzel csökkenteniük a bőrsejtek szaporodását. A Geo információi szerint a kiválasztott pikkelysömörös betegeket három hónapig, napi két alkalommal 4000 Herz frekvenciájú, fokozatosan csökkenő erősségű váltóárammal ingerelték.

A kezelés hatékonyságát a mannheimi egyetemi klinikán ellenőrizték – az eredmények meggyőzőek voltak. 12 beteg közül 11 lett tünetmentes, pedig korábban mindannyian gyakorlatilag befolyásolhatatlanok voltak hagyományos terápiával. A kezelésnek van még egy előnye – nincs semmilyen mellékhatása. Ám, hogy az áram valóban használható lesz tömegméretekben is, ahhoz még számos kísérletet kell elvégezni.

Holt-tenger hatásai

Miként alakulhatott ki a Holt-tenger, és igazolható-e a gyógyhatása? Ha tényleg van gyógyhatása, akkor mely betegségekre?”

A Holt-tenger a tengerszint alatt mintegy 400 méterrel fekvő képződmény, melynek sótartalma a többi tengerénél jóval nagyobb. Nevét is ennek köszönheti: átlag 300 gramm per kilogrammos sótartalma nem teszi lehetővé, hogy bármilyen élőlény megélhessen benne vagy körülötte.

A Holt-tenger egy tektonikai törésvonalban fekszik, vizét elsősorban a Jordán-folyóból valamint a környező hegyek kisebb folyamaiból kapja. Sósságának oka az, hogy míg belé vezetnek csatornák, elvezetése nincsen, azaz nem létezik olyan folyó, amely a Holt-tengerből eredne. Így a beérkező, különféle ásványi sókat tartalmazó víz egyetlen úton képes eltávozni: párolgás révén. Így a behordott sók koncentrálódnak a tenger vízében, és egyre sósabbá teszik azt.

A só koncentrációja a víz mélységével változik: 40 méterig 300 g/kg, 90 méterig 332 g/kg, ez a tenger fenekén leülepszik. Mint már említettem, ezt a sótartalmat nincs élőlény, amely elviselné, a Jordán-folyó vízével érkező halak szinte azonnal elpusztulnak a Holt-tengerbe érve. A holt-tengeri só összetétele eltér a konyhasóétól, nagy mennyiségben tartalmaz kloridot, nátriumot, magnéziumot és káliumot.

Miként gyógyít?

A Holt-tengerből származó só és iszap egyaránt népszerű gyógytermékek forrása. Ezek gyógyhatását számos tudományos kutatás igazolta, tehát nem csupán közkeletű babonáról van szó. Az iszap a hegyekből a tengerbe lehordott üledékes agyagréteg eróziója révén keletkezik, melynek során, évezredeken át magába szívja a tengervíz tápláló ásványi-anyagainak nagy részét. Tehát a Holt-tenger iszapja nagyon nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket valamint találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok és víz.

A holt-tengeri iszapkúra áldásos hatásait mindenekelőtt a psoriasis, azaz pikkelysömör kezelésében dicsőítik. Ez a betegség öröklődik, de stressz hatására fokozott mértékben jelenik meg. A bőr vörös, pikkelyes hámlásával jár, és a betegeket gyakran nehéz társadalmi helyzetbe hozza, mivel sokakban undort keltenek ezek az elváltozások. A holt-tengeri só és iszap a pikkelyek leválasztásával és a sebgyógyulás gyorsításával fejti ki gyógyhatását, amihez hozzájárul a helyszíni kúra során a napfény (igazoltan kedvez a psoriasis kezelésének), a nyugalom, a szép táj és a többi szépen gyógyuló beteg látványa.

Az iszap- és sókúra számos egyéb bőrbetegségben (vitiligo, atopiás dermatitis, mycosis fungoides) és egyéb állapotban (reumás betegségek, asthma, egyéb légzőszervi betegségek, uveitis, azaz a szem üvegtestének gyulladása, magas vérnyomás, ishaemiás szívbetegség, bélgyulladások, stb.) hasznos, a legtöbben azonban kozmetikai célokra veszik igénybe.

A testfelszínre kent iszap a koncentrációkülönbség alapján elősegíti egyes anyagok távozását a bőrből, míg másokat bejuttat, a mélyebb rétegekben lévő vizet a bőr felszínére „húzza”, hőszigetelő és fertőtlenítő hatással is bír.

A benne lévő ásványi anyagok, pedig a szervezetbe jutva fejtik ki áldásos hatásukat.

 

A Holt-tengeri ásványi sók jótékony hatásai

A legtöbb elem a szervezet sejtjeiben az enzimekhez kapcsolódva fejti ki hatását. Ha kis mennyiségben is, de igen sokféle ásványi elemre van szüksége szervezetünknek. Az elemek együttesen felelősek a bőr természetes pH értékének kialakításáért, a normális sejtműködésért, és az anyagcsere folyamatokért. A holt-tengeri só, fekete iszap és ebből készült termékek igen gazdagok ezekben az elemekben, így a bőrön át a bőrsejtekbe, ízületekbe, és izmokba felszívódva fejtik ki hatásukat.

Magnézium: fontos a bőr strukturális és anyagcserét szabályozó elemei számára, az aktiváló enzimek segítségével a sejtek anyagcseréjét élénkíti. Hiányában gyorsabb a bőr öregedési folyamata.

Kálium: szerepet játszik ingerület vezetésben, és az izom összehúzódásában, segíti szabályozni az ozmózist, és a vízháztartást a bőrben és más szövetekben.

Kalcium: Nélkülözhetetlen a körmök, fogak és az egészséges csontozat kialakulásához. Fontos az anyagcsere folyamatokban, védekezésben, sérülések kezelésében, fertőzések megelőzésében. Erősíti a sejtek hártyáját, fontos az izomműködésben.

Nátrium és kloridok: a sejtek normális ozlotikus viszonyait alakítják ki, így a sejtek vízvisszatartását eredményezik. A sav-bázis egyensúly fenntartásában is szerepet játszik e két elem. A nátrium befolyással van az izmok aktiválásra.

Bromid: képes ellazítani az izmokat és idegeket, elősegíti a természetes megújító és védő folyamatokat. Gyógyítja a bőr rendellenességeit.

Jodid: normális anyagcsere fontos összetevője, a fejtek enegiatermelődését szabályozó tiroxin hormon termelődéséhez is nélkülözhetetlen.

A legfontosabb elemek, nyomelemek:

magnéziumkalciumkáliumnátriumstronciumlítium
kloridbromidjodidszulfátkarbonátkaolitok
botitánokcinkkadmiumrézmangánvas
kobaltnikkelbáriummolibdénbórrubídium

 

 

A Holt-tenger, a Földközi-tenger, és az óceánok vizének sótartalmának összehasonlítása:

 Cl(mg/l)Mg(mg/l)Na(mg/l)Ca(mg/l)K(mg/l)Br(mg/l)
Holt-tenger224,944,0040,1017,207,655,30
Földközi-tenger23,91,4912,70,470,470,76
óceánok19,01,3510,500,400,390,65
SHARE
Previous articleKorpásodás
Next articleZsíros fejbőr

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY