péntek, június 21, 2024
Meghatározó gének

Meghatározó gének

1425
0
SHARE
Az emberi bőr színét feltehetőleg meghatározó génre bukkantak véletlenül amerikai genetikusok, a biológia egyik makacs titkáról lebbentve fel a fátylat – derül ki a Science című folyóirat legújabb számából.

Az emberi bőr színét feltehetőleg meghatározó génre bukkantak véletlenül amerikai genetikusok, a biológia egyik makacs titkáról lebbentve fel a fátylat – olvasható a tanulmányban.
A genetikusok rákkísérleteket folytattak halakon, amikor felfedezték a kérdéses gént. „Egy génben egyetlen aminosav változásának nagy szerepe van a pigmentációban, és ez magyarázza, hogy az európaiak bőre világosabb az afrikaiakénál” – mondta az egyik kutató, Keith Cheng, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának rákszakértője.
A tudósok hangsúlyozzák, hogy a szóban forgó SLC24A5 gén szerepének felfedezése hasznos lehet más területeken, így a melanóma, a legveszélyesebb bőrrák daganatainak a kutatásában is.
E gén szerepének megismerésével lehetővé válhat az emberi bőr színének módosítása úgy, hogy nem károsodik a bőr, ami pedig a napozáskor bejutó ultraibolya sugarak vagy a bőr színtelenítésére használt vegyi termékek hatására gyakran megtörténik.
Korábbi kutatások száznál több olyan gén azonosítását tették lehetővé, amelyek különböző mértékben szerepet játszanak a bőrfestékképződés mechanizmusában. Ugyanakkor a rasszok közötti normál bőrszín-különbségekért felelős gének többsége még ismeretlen a kutatók előtt – állapították meg a tanulmányt készítő genetikusok.

SHARE
Previous articleCink és a hajhullás
Next articleA fejbőr működése

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY