péntek, június 21, 2024
Hajhullás formái „Androgén”

Hajhullás formái „Androgén”

1892
0
SHARE
Férfiak

A hajhullás leggyakoribb formája az ún. férfias típusú kopaszodás, orvosi nyelven androgén alopécia. Az efféle típusú hajvesztés genetikailag meghatározott. Az androgén hormon hatására kamaszkorban megindul a szakáll erőteljes növekedése, 30-40 éves kor körül a fej egyes területein megszaporodnak a faggyúmirigyek, és ezzel párhuzamosan leáll a hajhagymák működése. Ez az a hajhullási forma, amely a leggyakrabban fordul elő, és amelyre a legtöbb, tényleg hatékony szer áll rendelkezésre. Hormontartalmú kezelésekkel meg lehet állítani, illetve vissza lehet fordítani a folyamatot. Ez potenciaproblémákkal járhat együtt, amit a férfiak többsége – érthető okból – inkább nem vállal. Finasterid hatóanyagú szerekkel kezelt férfiak 66%-ánál értek el két év folyamatos kezelés után látható eredményeket. A kopaszodás megállt, sőt, valamennyire dúsult is a haj. Magyarországon egyelőre nem kapható a szer. Nem hormonkészítmény viszont a minoxidil, amely nálunk is elérhető. Az eredetileg vérnyomáscsökkentőként használt és a kopaszodás gátlása szempontjából máig ismeretlen hatásmechanizmusú anyag lokálisan alkalmazva segíthet a kopaszodó férfiakon, ha elég kitartóak és betartják az alkalmazási utasításokat. Bőrgyógyászok tapasztalata szerint azonban csak kevesen annyira elszántak, hogy a drága szerrel minden nap, reggel és este is kezeljék fejbőrüket. Viszont e nélkül megszakad a kúra és a hajszálak újból hullani, kezdenek.

Nők

Az androgén alopécia nőknél is okozhat hajritkulást, ha hajhagymáik fokozottan érzékenyek a szervezetükben jelenlévő androgén -hormonra. Főleg azoknál a nőknél okozhat ez problémát, akiknek a testszőrzetük erősebb az átlagnál. Itt is csupán hormontartalmú készítményektől várható segítség: ösztradiol és kortizon-tartalmú, antiandrogén hatású hajvízzel lehet kezelni a fejbőrt, de belsőleg alkalmazott hormonkészítmények, fogamzásgátlók is alkalmazhatók, természetesen csak szakorvosi tanácsra. A hormonális hatásra kialakuló kopaszodás a nőknél ritkább, mint a férfiaknál, de előfordulhat. Az okokat az ösztrogéntermelés zavarában kell keresni. Hajhullás jelentkezhet bizonyos női nemi szerveket érintő tumoroknál vagy egyszerűen a menopauza bekövetkezte után.

Az androgén jellegű hajhullás feltűnésének jellemzője

Leggyakrabban a halántéktájon mindkét oldalon, háromszög formában kezdődik. A homlok tájéki hajvonal lassan hátrahúzódik, a forgó tájéki hajvesztés is kiterjed, majd lassan találkozik a két kopaszodó zóna a fejtetőn. Ugyanilyen típusú kopaszodás előfordulhat nőknél is, ami elsősorban a fejtetőn, négyszög alakban, diffúz ritkulásban nyilvánul meg. Ez a folyamat külsőleges kezeléssel is befolyásolható, kifejlődési ideje és formája egyedileg igen eltérő lehet.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY