Korpásodás

Korpásodás

1240
0
SHARE

A korpásodás a hajas fejbőr betegsége. Két jellemző tünete a pikkelyképződés és a viszketés, mely igen kínzó is lehet. Sokan csak időszakosan szenvednek tőle, ám az emberek egy részénél állandó jelenség. A korpásodás oka a Pityrosporum ovale nevű gomba, amely a korpás hajúak fejbőrén igen nagy számban található meg. Ez a gomba egyébként minden ember fejbőrén igen nagy számban megtalálható, ám normális körülmények között teljesen ártalmatlan. A gond akkor kezdődik, ha a gomba elszaporodik, s ennek következtében gyulladásos folyamat indul el, mely a hajszálak töve körül hámlást idéz elő.

A korpásodás nem szűnik meg magától. Ha nem kezeled, a kellemetlen tünetek fokozódnak. Ne a divatos reklámoknak higgyél, hanem szakembereknek, akik a leghatékonyabb korpa elleni szert tudják ajánlani.

A hajápolás aranyszabályai: Ha szükséges, akár naponta is moshatsz hajat, azonban ilyenkor a sampont erősen hígítva használd. Az öblítő víz ne legyen túl forró. Mivel a nedves haj különösen érzékeny, mosás után ne dörzsöld erősen a törölközővel. A túl forró levegő károsítja a hajszálakat, ne használd a hajszárító legmagasabb fokozatát. A túl szoros hajgumik, a hajsütő, az éles fogú fésűk ártanak a hajnak. Időnként kell a kényeztetés, tegyél rá típusodnak megfelelő hajpakolást.

A téli hónapok után a bőr száraz, repedezett lesz, és hajlamosabb különböző elváltozások kialakulására, mint az év bármely más időszakában. A tavasz stresszt jelent, a sápadt, elvékonyodott bőrréteg számára, és ráadásul ekkor válik világossá, hogy gyorsan meg kell szabadulni a télen alattomosan lerakódott súlyfeleslegtől is.

A korpa oka gomba

A korpásodás a fejbőr betegsége. Tünetei kellemetlenek: fehér színű pikkelyképződés, viszketés, hajzsírosodás.

Valódi okára alig néhány éve derített fényt az orvostudomány. Az egészséges fejbőrön is megtalálható gomba, a Pityrosporum Ovale túlzott mértékű elszaporodása okozza, mint már említettem. Egyetemes problémáról van szó: nemtől, fajtól, bőrszíntől és bőrtípustól függetlenül bárkit érinthet. Az emberek egyharmadánál két-háromhavonta vagy még ennél is gyakrabban zavaró mértékben (mennyiségben) jelentkezhet.

A gomba túlzott mértékű szaporodását külső és belső tényezők egyaránt kiválthatják az erre genetikailag hajlamosaknál. A helytelen táplálkozás (túl zsíros vagy olajos ételek), indokolatlan sapkaviselés (vagy éppen nem viselés), túlzott stressz, lelki feszültség is megindíthatja a korpásodást.

Tévhitekre szép számmal akad példa. Az emberek egy része a fejbőr megfázásával, mások a száraz fejbőrrel, megint mások (önkritikusan) helytelen tisztálkodási szokásaikkal magyarázzák a korpásodás kialakulását.

Kezelésére számos jó módszer van. Ám azt tudni kell: magától nem múlik el. Sőt: ha nem kezelik, a viszketés és hámlás csak fokozódik, a felülfertőződés miatt súlyosabb bőrbetegségek is felléphetnek.

Sok sampon ugyan kimossa a hajból a korpapikkelyeket, azonban nem kezeli a kiváltó okot, a gombát. A szakemberek szerint a ketokonazole-tartalmú samponok hatékony megoldást kínálnak. A korpa eme ellenszerét egyébként teljesen véletlenül fedezték fel. Eredetileg körömgomba kezelésére használták, ám egy idő után megfigyelték, hogy a betegeknél egyúttal megszűnt a korpásodás is.

A gombák, problémát csak akkor okoznak, ha valamiért nagyon elszaporodnak, és a fejbőr epidermisz-sejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra késztetik, ami azután korpa formájában távozik. A korpásodás oka rendszerint az amúgy ártalmatlan élesztőgomba, a Malassezia furfur nevű (korábban a Pityrosporum ovale névre hallgatott) mikroorganizmus felelős, amely csak bizonyos hajlamosító tényezők jelenlétében, illetve együttes jelenlétében válik kórokozóvá.

Leginkább a zsíros fejbőr tünete. A bőr zsíros tapintású, valamint apró bőrdarabkák hullnak a hajból.

A lehulló lemezkék viszonylag nagyok. A korparéteg elzárja a fejbőrt a levegőtől, és eltömi a pórusokat. Kezelés hiányában a hajhagymák megbetegedhetnek. Ezért fontos a korparéteg eltávolítása, és a haj zsírosodásának megszüntetése.

A zsíros korpásodás a pubertáskorra jellemző leginkább, de később is előfordulhat.

Szerencsére a zsíros korpásodás nem feltételez belső betegséget, így elég lehet a felületi kezelés. Ugyanakkor fontos, hogy ne együnk olyan ételeket, amik fokozzák a faggyútermelést.

A száraz hajas fejbőr hasonló tulajdonságokat mutat, mint a száraz bőr.

A szárazságot a fejbőr felszínét károsító és így fokozott vízvesztést kiváltó hatások okozhatják. A tünetek: száraz, finom hámlás, viszketés és/vagy feszülés érzés.

Okozhatja a hideg idő, klóros víz, nem megfelelő kozmetikumok használata.

Ebben az esetben nincs szó betegségről, de könnyű összekeverni a tüneteket a pikkelysömör okozta korpával.

A bőr szárazságát nemcsak kívülről kell orvosolni. A belső hidratálás sokkal fontosabb. Tehát nincs mit tenni, inni kell. Napi két liter folyadék szükséges a szervezet normális, egészséges működéséhez. A két litert ásványvízből, zöld teából, valódi gyümölcsteából, gyümölcslevekből állítsd össze.

Az egyszerű korpásodás alapvetően nem gyulladásos folyamat. A tartósan fennálló vagy súlyos formákban azonban előfordulhat gyulladásos folyamat is. A legtöbb szakember szerint a korpásodás a seborrhoeás dermatitis enyhe formája.

A korpásodás a hajas fejbőr fokozott és rendellenes hámlása: az elszarusodott, elhalt hámsejtek lemezkékben válnak le a bőrfelszínről.

A korpásodás valójában a bőr, és nem a haj problémája. Tehát a bőr számára fontos tápanyagokra kell figyelni, ha el akarjuk kerülni a korpásodást.

  • Az A vitamin fontos a szövetek normális fejlődéséhez, a szép bőrhöz.
  • A B2 vitamin hiánya a bőr szárazságát, hámlását eredményezheti.
  • A B5 vitamin, vagyis a pantoténsav fontos szerepet játszik a hámépítésben és hajnövekedésben.
  • Az E vitamin is nagyon fontos a bőrnek.

Nézd meg tápanyagtáblázatunkat, hogy tud meg, miből lehet pótolni a vitaminokat.

Természetesen nem elég csak a vitaminokra figyelni. Ha nem étkezel egészségesen, vagy rendszertelenül táplálkozol a méreganyagok, felhalmozódhatnak a szervezetedben, amit korpásodás is jelezhet. Érdemes időnként egy-egy tisztító- napot, hetet beiktatni, hogy szervezetedet megszabadítsd a salakanyagoktól.

A zsíros korpásodás mértéke csökkenthető, ha odafigyelsz táplálkozásodra, és nem fogyasztasz felesleges zsírokat, olajokat.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY