szombat, szeptember 18, 2021
A fejbőr működése

A fejbőr működése

1054
0
SHARE
  • Épp úgy, mint a bőr többi része, a fejbőr is cserélődik. Megközelítőleg négy hétre van szükség ahhoz, hogy teljesen lecserélődjön. Normál esetben a hámlás láthatatlan, mert apró bőrdarabkák válnak le. Otthonunkban a por nagy része is bőrünk részecskéiből adódik, ezen élnek a poratkák. Napi rendszerességgel kb. 350 mg bőrt hullatunk a fejünkről. Ha a szarusodott bőr leválása három hét alatt lezajlik, akkor azt nem nevezhetjük korpásodásnak.
  • Nehéz ügy a korpa, hiszen száraz és zsírosodó fejbőrön egyaránt megjelenhet. Kezelése mindkét esetben különböző. Ha a fejbőr száraz, úgy nem szabad olyan anyagokkal kezelni a megjelent korpát, amelyek a fokozott faggyútermelés miatti korpára valók. Ugyanez a helyzet a zsíros fejbőrrel: a száraz korpásodásra való szerek kerülendők!
  • A nem megfelelő anyagok fokozzák a problémát, sőt, a nem megfelelő sampon is előidézhet korpásodást!
  • A tél közeledtével beindul a fűtés, amely egyáltalán nem kedvez a bőr állapotának. A korpásodás fajtái közül a száraz korpásodás jelentkezhet fokozottabban. A helyiségek száraz levegője nem csak az arc, a száj környéki bőrt veszi igénybe, hanem hajunk és fejbőrünk is veszélyeztetett. Ha lehetőség van rá, kerülni kell a forró levegős hajszárítást. Hajmosás után maradjunk inkább tovább a lakásban, de a gyors, forró levegős szárítás igen megviseli a fejbőrt.
  • Gyakori tünet korpásodás esetén a viszketés. Ne kapargassuk, vakargassuk a bőrt, mert még inkább elősegíti a hámsejtek elszarusodását, a korpásodást, sőt, a köröm, vagy a durva fésű felsértheti a fejbőrt. Lágyan masszírozhatja a viszkető területet, de érdemesebb beszerezni erre kapható termékeket, mely enyhítheti a problémát. Természetesen hajtípusodnak megfelelőt válassz!
  • Nyáron a korpás tünetek akár meg is szűnhetnek, ami nem véletlen. A napfény nagyon jót tesz akár a száraz, akár a zsíros korpásodásnak: a korpa súlyosabb eseteiben UV-sugarakat is felhasználnak. Sajnos, ami az élettelen hajszálaknak nem éppen kedvező, az a fejbőrnek kifejezetten jót tehet. Ezért külön oda kell figyelni a hajszálak kezelésére.
  • Nagyon fontos, hogy megfigyeld, mitől válik intenzívebbé a korpásodásod. Ha ez sikerül, kitapasztalhatod, mi a leghatásosabb ellenszer saját esetedben, illetve mely szerek fokozzák a korpaképződésed.
  • A korpásodást samponok és egyéb hajkészítmények is előidézhetik. Ha hirtelen jönnek elő a korpásodás tünetei, abba kell hagyni minden hajápolószer használatát.
  • Mint minden hajápolás esetében, a korpásodás elleni készítmények használatakor is érvényes, hogy bő vízzel ki kell öblíteni, mégpedig lehetőleg úgy, hogy a fejbőrön ne maradjon kemikália.
  • A korpásodásra megfelelő gyógynövények is használhatóak, így például a száraz fejbőrre kamillás öblítés, a zsírosra a citromfű, cickafark, menta vagy levendula ajánlott. Természetesen tájékozódj minden esetben saját problémádnak típusáról, valamint a növények hatékonyságáról. Nagyszerű kiegészítői lehetnek speciális kezeléseknek. De amennyiben nem szeretnél kísérletezni, keressen fel szakembert.
SHARE
Previous articleMeghatározó gének
Next articleKorpásodás

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY