Kalcium

Kalcium

1259
0
SHARE

Az ásványi anyagok közül a kalciumból található a legtöbb a szervezetben. A foszforral együtt felel az egészséges csontokért és fogakért. A magnéziummal együtt elengedhetetlen a szabályos szívműködéshez és vérkeringéshez, az idegek és az izmok egészségéhez.
A felnőtt ember csontjaiban lévő kalcium 20%-a évente kiürül és újra pótlódik. A csontlebontás és a csontépülés folyamata felnőtt korban kiegyensúlyozott, ahogy azonban öregszünk, kevesebb csont képződik, miközben több bontódik le, így megkezdődik a csontritkulás.
Erős csontok és egészséges fogak csak megfelelő mennyiségű kalcium jelenlétében alakulhatnak ki, illetve maradhatnak meg. Segít a szervezetnek a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban. Támogatja az idegrendszert, különösen az idegingerületek átadását. Részt vesz a vas felszívódásában. Hasznos lehet azoknak is, akik túlságosan érzékenyek a stresszre, fokozott hajlamuk van gyulladásra, egyes izomcsoportok görcsére. Mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét. Hasznos lehet hát- és derékfájásban szenvedőknek, illetve azoknak a tizenéveseknek, akiknek „növekedési fájdalmaik” vannak. Csökkent vércukorszint (hipoglikémia) esetén ugyancsak érdemes fokozni a kalciumbevitelt.

  • A kalcium a csont szerves része, egy felnőtt ember csontozatában körülbelül 1 kg kalcium van. A maradék kalcium eloszlik a sejteken kívüli folyadékban és a lágyszövetekben, illetve fehérjéhez kötve. Fontos szerepe van az izomműködésben és ingerületvezetésben is.
  • A kalciumbevitelnek csak a 20-40 %- a hasznosul.
  • Fő forrása: tej, tejtermékek és olajos magvak.
    Hiánytünet: izomproblémák-, görcsök, csontritkulás.
  • Felnőttek napi szükséglete: 800 mg, idősebb korban a csontritkulás veszélye miatt 1500 mg.
SHARE
Previous articleCink
Next articleMagnézium

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY